Dit is ons verhaal
Ook volwassenen met een stoornis in het autismespectrum en psychische kwetsbaarheid hebben vaak de wens om zelfstandig te wonen. Voor een aantal van hen is volledig zelfstandig wonen niet haalbaar. Door hun beperking hebben deze personen ondersteuning nodig bij een aantal zaken rond wonen, werken en vrije tijd. De beperkingen liggen op het vlak van het sociale, communicatieve en verbeeldende vermogen.
Juist het tekort in sociaal vermogen kan leiden tot problemen tussen mensen met deze beperking onderling en hun omgang met anderen.
Hiervoor is gespecialiseerde begeleiding een voorwaarde. De ervaring heeft geleerd dat deze kennis alleen ontwikkeld en in stand gehouden kan worden wanneer men zorg biedt aan meerdere mensen met deze stoornis tegelijk. Als in een woonproject slechts één of twee personen deze specifieke begeleiding nodig hebben, blijkt hun behoefte vaak snel onder te sneeuwen.
Wij willen een specifieke woonvorm voor personen met ASS die niet gericht is op behandeling van gedrag, maar die de specifieke talenten van deze mensen als uitgangspunt neemt en daar de begeleiding bij aanpast. De handicap is levenslang, dus ook de zorg zal levenslang aanwezig moeten zijn.
Vanuit deze vaststelling hebben wij onze krachten gebundeld, naar analogie met andere wooninitiatieven, om de individuele vraag-gestuurde zorg voor onze kinderen te realiseren.
Wij willen dat dit project ook na ons blijft bestaan. De bewoners en de ouders (ervaringsdeskundigen) worden hierbij nauw betrokken.
Het hebben van regie bij de begeleiding van onze volwassen kinderen is belangrijk binnen dit ouderinitiatief.
Kleine veranderingen met grote gevolgen
Tot op heden berust er nog steeds een groot taboe op mensen met ASS en een psychische kwetsbaarheid. We willen hierbij een inclusief karakter beklemtonen waarbij vermaatschappelijking van de zorg centraal staat en waarbij integratie in de lokale gemeenschap bevorderd en gestimuleerd wordt.
Hierbij willen we graag een 10-tal woonunits realiseren. Er zouden verschillende units gerealiseerd worden voor zowel alleenstaanden als koppels. Daarnaast wordt een gemeenschappelijke ruimte met keuken, eetplaats, ontspanningsruimte en wasruimte gecreëerd. Op het domein worden parkeerplaatsen en een afgesloten fietsenstalling met oplaadmogelijkheid voor elektrische fietsen voorzien.
Daarnaast is het ook de wens om een centrum voor hippo-therapie te realiseren waar de bewoners maar ook kinderen en volwassenen van buitenaf terecht kunnen. Ook andere neerhofdieren (ezels, schapen, konijnen, kippen, ..) kunnen deel uit maken van het project.
Het is de bedoeling om het onderhoud van de tuin en de stallingen te organiseren als een "zorgboerderij". Bewoners of cliënten met groene vingers die een zinvolle dagbesteding willen, kunnen er een handje toesteken.
De locatie van de site is prachtig gelegen in de natuur en toch dicht bij het centrum. De goed uitgebouwde fietsinfrastructuur en de vlotte busverbindingen zijn pluspunten.
Ons team
Wij willen als ouders een woon- en leefproject organiseren dat gebaseerd is op inclusie, integratie en vermaatschappelijking van de zorg, het solidariteitsprincipe dat het project toegankelijk maakt voor iedereen, met of zonder budget.
Geert
Ondervoorzitter
Els
Bestuurslid
Bernard
Bestuurslid